Sök och boka kurs

Vem håller koll på tågen?

Vem är det egentligen som ser till att rätt tåg är på rätt plats, att vi inte krockar med mötande tåg eller leder om tågtrafiken när ett träd ligger över spåret. Den frågan ställer sig nog rätt många.

UR TIDNINGEN UTBILDAREN NR. 1 2022

Tågtrafikledaren håller koll på tågen

Svaret är tågtrafikledaren. Tågtrafikledaren planerar den dagliga driften för tågtrafiken som går på Trafikverkets spår. Genom avancerad teknik leder tågtrafikledaren tillsammans med sina kollegor tågtrafiken rätt medan trafikinformatörer leder resenärerna till rätt spår.

Vem passar som tågtrafikledare?

Jobbet passar den som gillar att lösa problem, analysera komplex information och att göra flera saker samtidigt. En av utmaningarna som tågtrafikledaren ställs inför är att se till att tågen kommer fram på ett säkert sätt även när det uppstår problem i trafiken. En annan viktig del av jobbet är att ta fram felrapporter när fel uppstår i anläggningen och att se till så att det alltid är riskfritt för de som arbetar ute längs spåret.

Anställd med lön under utbildningen

Unikt för dessa tjänster är att man anställs till en betald aspirantanställning under ett år och då genomgår en intern utbildning. Efter godkänd avslutad utbildning övergår aspiranten till en fast anställning. För att söka till jobbet som tågtrafikledare krävs att de sökande bland annat har gymnasiekompetens och god datorvana. För att klara av jobbet är det viktigt att kunna arbeta under tidspress, vara noggrann och kunna prioritera rätt i svåra situationer.

Utbildningen genomförs växelvis på Trafikverksskolan i Ängelholm och på någon av de orter där kursdeltagarna kommer att arbeta ifrån. Utbildningen har på senare tid omarbetats och utvecklats. I det nya upplägget ingår stora delar av simulatorträning redan från början av utbildningen. Simulatorträningen gör det möjligt att öva såväl vardagliga händelser som trafikstörningar.

Bli tågtrafikledare

Relaterade artiklar