
Fjärrstyrt tåg testades på Trafikverksskolan
Under tre intensiva dagar samlades forskare, teknikutvecklare och lokförare på Trafikverksskolans järnvägspark i Ängelholm, för att genomföra några av det första skarpa testerna med fjärrstyrning av tåg.
Fjärrstyrda tåg anpassade efter svenska förhållanden
Testet i Ängelholm är en del i ett större forskningsprojekt som startade 2022 och som syftar till att undersöka möjligheten till fjärrstyrda tåg anpassat efter svenska förhållanden. Bakom projektet står bland andra VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, i nära samarbete med bransch, Linköpings universitet, och andra utbildningsanordnare.
- Vi måste testa, utveckla och anpassa teknik och metoder för framtidens tåg efter våra nationella förutsättningar. Samtidigt ska vi ta inspiration och kunskap från andra länder som kommit längre än oss, men som också har en helt annan geografi och demografi där automationslösningar för järnväg är mer applicerbara än i Sverige säger, Tomas Rosberg, forskningsansvarig för Förare och Fordon på VTI.
Från prototyp till praktiskt test
Den fordonsprototyp som användes i testet på Trafikverksskolan, är utvecklad av studenter från maskinprogrammet vid Linköpings universitet. Fokus har legat både på konstruktion och funktion med utgångspunkt i att skapa ett lätt och batteridrivet fordon med justerbar spårvidd och låg miljöpåverkan. Tidigare har man testkört fordonet i Vadstena – då med fjärrstyrningsplatsen belägen i Linköping. Nu togs nästa steg med både fordon och fjärrstyrningsstation på plats i Ängelholm.
- En viktig del i projektet är att förstå lokförares beteende och attityd mot att framföra fordonet fjärrstyrt i jämförelse med det traditionella viset i hytten. Därför har vi bjudit in utbildade och erfarna lokförare för att både testa tekniken men också intervjua dem om deras upplevelse, säger Birgitta Thorslund, ansvarig för forskningsprojektet på Linköpings universitet.
Testbanan på Trafikverksskolans övningspark omfattade en 700 meter lång sträcka där fordonet skulle framföras av lokförarna. En bit längre bort, utan uppsikt över spåret placerades fjärrstyringsstationen där samma lokförare fick köra tåget på distans. Totalt deltog 15 förare, vilket gav ett gott underlag för både teknisk och kognitiv utvärdering.

- Det här är ett jättespännande projekt. Jag har inte jobbat som lokförare på några år, men tankarna går direkt till skillnaden att köra i verkligheten där man också har den fysiska feedbacken. Som förare hör jag direkt om något exempelvis låter tokigt och kan agera. Det är dock jättebra att det forskas på området, inte minst kopplat till arbetsmiljön för lokförare. Arbetsbelastningen var en av de bidragande orsakerna till varför jag slutade som lokförare och jag hoppas att mitt bidrag till detta test även kan ge insikter och sätta ljus på arbetsmiljöperspektivet, säger Ludwig Sinclair
Deltagarna betonade även att fjärrstyrning av tåg inte är samma sak som helt förarlösa system – där infrastrukturen är isolerad från människor och andra fordon. I Sverige, där järnvägen ofta sträcker sig miltals genom de djupaste skogarna och där både gods- och persontrafik trafikerar samma spår krävs lösningar med fysiskt närvarande ombordpersonal .
- Det var roligt och intressant att vara med. Jag föredrar det riktiga tåget, men det är bra att testa och utforska de här möjligheterna. Jag tror fjärrstyrning kan ha en framtid, kanske i begränsad utsträckning – men någonstans måste man börja, säger lokförare Pontus.
Nästa steg mot framtidens järnväg
Nu har projektet fått en ny ansökan godkänd hos Vinnova för att med hjälp av fjärrstyrningslösningar från Voysys, installera kameror och genomföra fjärrstyrningstester på Green Cargos lok.
Testet i Ängelholm blev ett kvitto på att automationstekniken fungerar. Och även om fjärrstyrda tåg fortfarande må ligga ett stycke in i framtiden, togs ett viktigt steg i rätt riktning på Trafikverksskolan – med både teknik och människor i centrum.