Sök och boka kurs

Trafikverksskolan i korthet verksamhetsåret 2024

Vad har hänt på Trafikverksskolan under 2024? Läs om verksamhetens avdelningar och intervjuer med cheferna om året som gått och vad som väntas under 2025.

Verksamhetens delar

Utifrån kunden i fokus och utbildning i centrum har Trafikverksskolans avdelningar utformats. Trafikverksskolans resultatenhetschef Tony Helm är ytterst ansvarig för verksamheten i sin helhet. Tillsammans bildar han, avdelningscheferna, en HR-partner och en chefssekreterare Trafikverksskolans ledningsgrupp.

Organisationskarta över Trafikverksskolans olika avdelningar

 Att kunna erbjuda möjligheten att låta Trafikverket och andra branschaktörer testa teknik i vår järnvägspark, bidrar till synergieffekter när komponenter kan testas i säker miljö hos oss, samtidigt som våra utbildare tidigt deltar i processen och lär sig tekniken för att sedan förmedla kompetensen vidare till branschen.

Väg- och järnvägsutbildningar

Avdelningarna för väg- och järnvägsutbildningar levererar kurser och längre utbildningar inom såväl väg som järnvägsområdena bana, el, signal, tele, trafiksäkerhet och fordon. Kurserna ges både för Trafikverkets medarbetare och för externa branschaktörer. Många kurser och längre utbildningar inom järnväg genomförs av interna utbildare med expertkompetens inom sitt område, både på plats i vår unika järnvägspark i Ängelholm och på flera andra orter runt om i Sverige. Vissa kurser, framförallt inom vägområdet, genomförs av konsulter eller andra trafikverksmedarbetare med specialkompetens inom just väg.

-  Året har präglats av god efterfrågan på utbildning i större volymer än föregående år inom de flesta av de järnvägstekniska ämnesområdena. Vi har också fördjupat samarbetet inom Trafikverket och med branschaktörer när det gäller ny teknik till järnvägsanläggningen. Ett exempel är det nya växeldrivet MET, som Trafikverket nu ska testa genom en miljon omläggningar i vår järnvägspark i Ängelholm, innan det implementeras skarpt ute i spår. Att kunna erbjuda denna möjlighet inom Trafikverket, bidrar till synergieffekter eftersom komponenter kan testas i säker miljö hos oss, samtidigt som våra utbildare tidigt deltar i processen och lär sig tekniken för att sedan förmedla kompetensen vidare till branschen. I övrigt fortsätter vi upprustning och modernisering av våra utbildningsmiljöer och övningspark. Exempelvis får vårt äldsta hus nu en helt ny och inspirerande insida. Även planen för en ny övningsanläggning med spår och plattformar börjar ta form på den södra delen av vår övningspark, säger Thomas Frost, chef för avdelningarna.

I år har vi slagit alla rekord i antalet ansökningar till våra fyra Yrkeshögskoleutbildningar både till järnvägstekniker och lokförare. 

Nationella program och utbildningar

Avdelningen utvecklar, producerar och planerar såväl digitala som utbildarledda distans- och platsförlagda kurser åt Trafikverkets alla medarbetare. Avdelningen ansvarar också för Trafikverksskolans pedagogiska utveckling. De utbildarledda kurserna leds av såväl Trafikverksskolans egna utbildare som externa utbildningskonsulter eller trafikverksmedarbetare med expertkompetens inom området. Dessutom handhar avdelningen också alla våra studiemedelsfinansierade utbildningar på gymnasie-, yrkeshögskole- och högskolenivå.

- I år har vi slagit alla rekord i antalet ansökningar till våra fyra Yrkeshögskoleutbildningar både till järnvägstekniker och lokförare. Vi hoppas att kommande års ansökningar till Myndigheten för Yrkeshögskolan beviljas, så att vi kan fortsätta bedriva dessa grundutbildningar för att attrahera nya in i branschen. Vidare har vi under året fortsatt utveckla och med gott resultat genomfört egna kurser inom lärande på olika nivåer med egna utbildare. Vi har också fortsatt arbetet med att skapa fler digitala kursmoment på ännu fler kurser och initierat samarbete med externa aktörer för att exempelvis skapa digitala tvillingar inom signalområdet. Vi försöker också erbjuda fler distansalternativ till utbildarledda tillfällen som ett komplement till de platsförlagda. Dessutom har vi under året fördjupat samarbetet med Trafikverkets HR-avdelning där vi bidrar med vår pedagogikexpertis i frågor som rör kompetens- och omställningsarbetet i verket, säger Tobias Fahlén, chef för avdelningen. 

Uppdragsutbildningar

Avdelningen ansvarar för utveckling, planering och genomförande av kurser och längre utbildningar åt Trafikverkets verksamhetsområden Trafik, Förarprov och Färjerederiet samt inom område Säkerhet och Skydd.

- Under 2024 har det skett en del större förändringar på befintliga utbildningar. Därtill har även nya utbildningar tillkommit. Verksamhetsområde Trafik gick från särskild händelse till vardag vilket medförde ett behov av ett nytt utbildningskoncept som nu lanserats. I övrigt har året gått i samverkans tecken där vi lär av varandra för att utbildningarna ska bli så effektiva som möjligt. Det har bland annat bidragit till att samma utbildning kan skapa värde för och kompetensutveckla olika roller. Ett exempel på detta är olycksutredarutbildningen som både drifttekniker och tågtrafikledare läser tillsammans för att samtidigt lära av varandra. Vad gäller utbildningar till Trafikverkets Förarprov har vi under året fokuserat på att digitalisera såväl specifika moment som hela kurser. På grund av effektiviseringsåtgärder inom verket har Förarprov också flaggat för en minskning av kursbehov under kommande år men där just digitaliseringsinsatser ändå bidrar till fortsatta kompetensutvecklingsmöjligheter. Tillsammans med Färjerederiet har vi påbörjat ett gott samarbete med Kustbevakningen, där vi bland annat bidrar med vår pedagogiska kompetens i deras internutbildningar. Kompetensökande insatser inom säkerhet och skydd blir också allt viktigare. Här har avdelningen tillsammans med Säkerhet och Skydd utvecklat utbildningar inom stabsmetodik för trafikverksmedarbetare.  Fler kurser på området är att vänta under 2025, säger Håkan Björklund, avdelningschef.

Under året har vi genomfört våra årliga uppskattade träffpunkter, där våra studerande tekniker, lokförare och ingenjörer får träffa och speed dejta branschföretag för möjliga anställningar. Dessutom har vi projektlett deltagandet på utbildningsmässor där vi står tillsammans med Järnvägsjobb, JBS och andra järnvägsutbildare och pratar om utbildningsmöjligheter in till denna spännande framtidsbransch. 

Marknad och kommunikation

Avdelningen har den primära samlade kontakten med Trafikverksskolans kunder på våra tre marknader och arbetar för att kunden i fokus ska genomsyra hela verksamheten. Med målet att fylla utbildningsplatser och därmed maximera Trafikverkets och Trafikverksskolans uppdrag, leverans och försäljning, genomförs olika kommunikationsinsatser från marknadsaktiviteter till medierelationer. I avdelningen ingår också en kundstödsfunktion med receptioner i både Ängelholm och Järva krog i Solna.

- Under flera år har vi arbetat målgruppsanpassat, ihärdigt och långsiktigt med olika marknadsinsatser för att attrahera nya till järnvägsbranschen, inte minst genom att driva trafik till vår informativa och inspirerande webbplats. Vi börjar nu se goda resultat av detta arbete, bland annat på antalet ansökningar till våra Yh-utbildningar till järnvägstekniker. Under året har vi också genomfört våra årliga uppskattade träffpunkter, där våra studerande tekniker, lokförare och ingenjörer får träffa och speed dejta branschföretag för möjliga anställningar. Dessutom har vi projektlett deltagandet på utbildningsmässor där vi står tillsammans med Järnvägsjobb, JBS och andra järnvägsutbildare och pratar om utbildningsmöjligheter in till denna spännande framtidsbransch. Vi arbetar också nära bland andra Trafikverkets HR-avdelning, för att tillsammans lyfta kompetensfrågorna inom Trafikverket. Vi ämnar fortsätta på samma väg även under 2025 och hoppas kunna fördjupa och intensifiera samarbeten och dialog både internt i Trafikverket och med våra externa kunder för fortsatt goda resultat för alla de vi är till för, säger Jenny Bjälkefors, avdelningschef.

Verksamhetsstyrning

Avdelningens främsta uppgift är att stödja Trafikverksskolans ledning, medarbetare och kunder i frågor som rör ekonomi, IT-system, miljö, arbetsmiljö, byggnader och övningspark. Dessutom vägleder avdelningen medarbetare att fatta affärsmässiga och ekonomiskt hållbara beslut.

- Vi gör ett bra resultat och når det av generaldirektören fastställda avkastningskravet på 3,5%, trots en minskad beställningsvolym av de Trafikverksinterna administrativa utbildningarna. Vad gäller affärerna för de branschspecifika kurserna ser vi däremot en ökning även kommande år. För våra egna effektiviseringsåtgärder noterar vi en minskning på de verksamhetsrelaterade kostnader som identifierats. Under året har vi också färdigställt renoveringen av gemensamhetsutrymme och ny entré i vår huvudbyggnad. Vi fortsätter nu upprustning av fler utbildningsmiljöer och att modernisera och utveckla delar av vår övnings- och innovationspark för järnväg. Dessutom har vi investerat i olika säkerhetsanpassningar med anledning av Trafikverkets roll som beredskapsmyndighet, säger Titti Eliasson, chef för avdelningen.

Chefsstab

Chefsstaben består av resultatenhetschefen, en chefssekreterare, en HR-partner och en verksamhetsövergripande utvecklare. Under året har chefsstaben även utökats med en kommunikationsfunktion. Chefsstabens främsta uppdrag är att leda Trafikverksskolan i dess dagliga och strategiska arbete. 

- Chefsstaben är en flexibel avdelning som anpassar sin struktur och inriktning för att bäst stödja Trafikverksskolans verksamhet. Till exempel har vi i år förstärkt staben med en kommunikationsfunktion som bland annat bidrar till att främja och tydliggöra dialog mellan ledningsgrupp och medarbetare med syfte att i sin tur främja dialog och samarbete med olika intressenter på våra tre marknader. Vår flexibilitet inom chefsstaben, där både roller och ansvar anpassas efter verksamhetens ständigt varierande behov, hjälper oss att säkerställa Trafikverksskolans produktivitet och kvalitet med utgångspunkt i vårt uppdrag, säger Tony Hem, resultatenhetschef.

Mer om Trafikverksskolan