Sök och boka kurs

En olycka iscensätts i utbildningssyfte

Varje år utbildar Trafikverksskolan cirka 20 blivande utredare för olyckor i spårtrafik. Utbildningen avslutas med en iscensatt olycksövning på Trafikverksskolans område som kursdeltagarna ska utreda.

UR TIDNINGEN UTBILDAREN NR. 3, 2023

Årets olycksscenario 

Årets övning utspelade sig vid en plankorsning på Trafikverksskolan i Ängelholm. Ett godståg hade backat på två personbilar med kursdeltagare. Tre lindrigt skadade i ena bilen och en allvarligt skadad samt en omkommen i den andra bilen. Eftersom detta bara är en övning skadades ingen på riktigt och blodet var en hemmagjord blandning av sirap, mjöl och karamellfärg. I olyckan medverkade Räddningstjänsten och ett antal statister, som till vardags jobbar på Trafikverksskolan. Allt för att göra situationen så trovärdig som möjligt för de inblandade. Räddningstjänsten var i vanlig ordning mycket tacksamma för att få möjligheten att öva i säker men trovärdig miljö och med riktiga människor med skådespelartalang i stället för dockor.

Olycksutredarna börjar utreda

 När de skadade var omhändertagna och  olycksplatsen säkrad, började kursdeltagarnas arbete med att ta reda på vad som hänt och föreslå åtgärder för att det inte ska upprepas.

Våra trafiksäkerhetskurser

Läs mer om kurserna på respektive kurssida eller i kurskatalogen. 

Relaterade nyheter