Sök och boka kurs

Kör säkert i vintertrafiken!

Har du packat bilen med varma kläder, filtar, värmeljus och snöskyffel? Det är ett bra kit att alltid ha med sig när du ska ge dig ut på vintervägarna, utifall att du blir stående.

UR TIDNINGEN UTBILDAREN NR. 4 2022

Förberedelser är A och O

För att kunna köra säkert behöver du vara förberedd innan du sätter dig i bilen. Grunden för att kunna resa säkert i vinter är att ha bra vinterdäck, hålla rätt hastighet och köra anpassat till underlaget. Om du kör en bil som är utrustad med antisladdsystem (ESC) och dessutom har dubbfria vinterdäck (av nordisk modell) så har du en bra säkerhet i hela landet.

Väglaget kan naturligtvis skilja en hel del från väg till väg och dessutom är det väldigt beroende på var i landet du befinner dig. Drift och underhåll har också stor betydelse för vägens skick. Men oavsett väglag så har ditt körsätt stor betydelse för säkerheten – det gäller att hålla rätt hastighet och lämpligt avstånd till bilen framför.

Däcken har stor betydelse

  • Dubbdäck ger bättre väggrepp på våt is. På lös snö har
    dubbfria däck bättre väggrepp än dubbade däck.
  • Dubbfria vinterdäck kan sättas på tidigare på säsongen, vilket gör att du är rustad för vinterväglag när den första förrädiska halkan kommer.
  • De bästa däcken ska sitta bak.

Relaterade nyheter