Succé för lokförarutbildningen

Aldrig har så många åkt tåg som nu och aldrig tidigare har det varit så trångt på spåren som nu. För att skapa förutsättningarna för framtidens resande, en klimatsmart infrastruktur och ett hållbart samhälle behövs fler som kan mer. Trafikverksskolan i Ängelholm erbjuder flera olika utbildningar som leder till jobb inom järnvägen. En av dem är lokförarutbildningen som fick högsta betyg av Myndigheten för yrkeshögskolan efter deras kvalitetsgranskning hösten 2019.

För att överhuvudtaget bli antagen till utbildningen genomgår alla sökande två yrkespsykologiska tester. En datorbaserad så kallad screening och de som blir godkända får sedan göra ett mer omfattande test på plats i Ängelholm. Testerna bedömer färdigheter som bland annat slutledningsförmåga, kommunikation, rörelsekoordination, minne, självkontroll och självständighet. De 35 som sammantaget får högst poäng på testerna blir antagna till den ettåriga utbildningen som utgår från Ängelholm. I februari i år tog 32 av skolans färskaste lokförare examen och alla lämnade Trafikverksskolan för att gå raka vägen ut till en anställning. Kort och gått, examen på fredagen och jobb på måndagen.

– Det är klart att man är stolt och rörd över att de studerande lämnar oss med så goda framtidsutsikter. Inte minst eftersom detta var min första klass som utbildare, säger Christian Cronstedt, före detta lokförare och numera utbildare på Trafikverksskolan.

Under hösten 2019 genomförde Myndigheten för yrkeshögskolan, som delfinansierar Trafikverksskolans Yh-utbildningar, en kvalitetsgranskning på lokförarutbildningen i Ängelholm. Granskningen omfattade bland annat intervjuer med studerande och utbildare kopplat till utbildningsplanen. I början av året kom resultatet av utvärderingen och utlåtandet löd ”Mycket hög kvalitet”.

– Vi har jobbat hårt mer planeringen av utbildningen kopplat till den faktiska yrkesrollen. Här fyller vår ledningsgrupp med representanter från olika tågoperatörer i branschen en viktig roll. Samtidigt har vi en gedigen kunskap på skolan med medarbetare som antingen arbetat som lokförare eller som har goda kunskaper om upplägg och planering av utbildning för högre studier, säger Jan-Olof Jönsson, utbildningssamordnare för Trafikverksskolans Yh-utbildningar.

Nu i mars börjar nästa omgång lokförarstudenter den ettåriga utbildningen. Trafikverksskolan blev dessutom beviljad att genomföra utbildningen under ytterligare tre år med start 2021. Under de kommande fyra åren kommer därmed 140 nya lokförarstuderande börja sin resa mot en av de många yrkesmöjligheter som framtidens järnväg har att erbjuda.

"Det är klart att man är stolt och rörd över att de studerande lämnar oss med så goda framtidsutsikter."
/Christian Cronstedt

YH-LOKFÖRARE