Yrkeshögskola för framtidens samhällsutvecklare

"Jag började läsa om utbildningen och kände att yrket skulle passa mig perfekt."
/Jasmin Svenonius

En ny termin har startat och 22 nya yrkeshögskolestudenter har just avklarat den första delkursen för att bli el- eller signaltekniker. En av årets studenter är Jasmin Svenonius, en driven, målmedveten person redo att bredda väg för ännu fler kvinnliga signaltekniker i en samhällsutvecklande bransch.

Vartannat år ansöker Trafikverksskolan om att få bedriva yrkeshögskoleutbildningar inom järnvägsteknik. Antalet studieplatser baseras på arbetsmarknadens behov, ju större behov desto fler platser.

- Själva poängen med Yh-utbildningarna är att det är branschens utbildning. Det är branschen som identifierat behovet och branschorganisationerna som garanterar arbetstillfällen efter avslutade studier, säger Bengt Jönsson utvecklingsansvarig för Trafikverksskolans Yh-utbildningar för järnvägstekniker.

Yh-myndigheten försöker att sprida utbildningarna på fler studieorter så att utbudet blir så rikstäckande som möjligt. Trots det, är det till Trafikverksskolan i Ängelholm som flest söker.

- Jag hade aldrig tänkt på att det fanns ett sådant yrke eller utbildning utan blev tipsad av min sambo som är rallare. Jag började läsa om utbildningen och kände att yrket skulle passa mig perfekt. Alla de krav jag hade på ett framtida drömyrke kunde uppfyllas: chansen att bidra till samhällsutvecklingen, möjlighet att göra karriär inom yrkesområdet och såklart en riktigt bra lön, säger Jasmin Svenonius.

Gymnasiekompetensen från estetlinjen byttes nu ut. Vid sidan av jobbet som undersköterska läste Jasmin in ellära, mekatronik och elektromekanik. Efter några månaders Komvuxstudier var Jasmin behörig att söka till Trafikverksskolans Yhutbildning för signaltekniker, precis i tid inför en ny antagningsperiod. Nu dröjer det bara dryga 40 veckor innan hon kan titulera sig signaltekniker och påbörja arbetet ute i spåret.

- Undersköterskejobbet var fantastiskt på sitt sätt och visst saknar jag mina brukare, men samtidigt uppskattar jag arbetet som signaltekniker där den sociala biten inte ligger i fokus. De obekväma arbetstiderna bekymrar mig inte, de finns inom vården också. Däremot gör löneskillnaden att signalteknikeryrket öppnar upp för fler långsiktiga och ekonomiska möjligheter, säger Jasmin Svenonius.