• Utbildningar
  • Signaltekniker Yh
  • Tåg på järnvägsspår med huvudljussignal på driftplatsen Kattarp

Signaltekniker

Plugga till signaltekniker och jobba på den teknologiska järnvägen!
    Mycket goda chanser till jobb direkt efter ett års studier.

Utbildningen till signaltekniker omfattar ett års heltidsstudier (200 Yh-poäng). Under 40 veckors tid läser du teoretiska kurser, utför praktiska övningar och gör LIA (Lärande i arbete) hos någon av våra företagspartners i branschen. Under utbildningens gång kommer du att skriva ett examensarbete.

Följande kurser ingår i signalteknikutbildningen:
    • Allmän järnvägsteknik för tekniker
    • ATC utrustning
    • Introduktion för Järnvägstekniker
    • Linjeblockering
    • Signalställverk
    • Signalteknisk grundutbildning
    • Signaltekniska principer och grunder
    • Säkerhetsaspekter
    • Trafiksäkerhet för arbete i trafikerad spårmiljö
    • Lärande i arbetet (LIA)

På vår övningsanläggning i Ängelholm har du som studerande tillgång till en unik studiemiljö med bangård, spår, järnvägsfordon och Järnvägens museum. Kunniga och erfarna lärare som arbetat inom de olika infrastrukturområdena kommer att vägleda dig på banan mot ditt drömyrke. Våra lärare som undervisar och examinerar i utbildningens behörighetsgivande kurser är godkända av Trafikverket.

Trivs du med att arbeta med ny spännande teknik, vill vara med i det stora teknikskiftet till det nya EU-gemensamma signalsystemet (ERTMS) och dagligen bidra till samhällsutvecklingen, är signalteknikeryrket något för dig. Som signaltekniker kan du jobba med nybyggnation eller underhåll och felsökning av signalanläggningar.

Genomsnittlig månadslön:
    34 800 kronor
    Källa: Statistiska centralbyrån (SCB) 2019

• Examen, slutbetyg eller avgångsbetyg från svensk gymnasieutbildning eller intyg för behörighet till högskolestudier och yrkeshögskolestudier från folkhögskola
    • Gymnasiediplom från gymnasieutbildning i utlandet och utlåtande över gymnasieutbildning från UHR.
    • Dokument som visar att du bor i annat skandinaviskt land där du är behörig till en motsvarande utbildning
    Grundläggande behörighet innefattar krav på godkänt betyg i matematik 1 och svenska 1.

Utbildningen ställer krav på förkunskaper i följande gymnasieämnen:
    • Praktisk ellära 1
    • Mekatronik 1
    • Elektromekanik 1
    Om antalet behöriga sökande är lägre än antalet utbildningsplatser har vi möjlighet att erbjuda en digital behörighetsgivande utbildning under maj och juni månad. Vissa teoretiska och praktiska prov görs på plats i Ängelholm under juni. Om antal sökande till denna förutbildning blir större än antalet lediga platser till den ordinarie utbildningen avgörs antagningen genom urval. Urvalsgrunden är betyg. Urvalsvärdet räknas som aritmetiskt medelvärde av betyg i matematik 1 och svenska 1. När två eller flera sökande har samma meritvärde används lottning som skiljekriterium.

Du bör genomgå en syn och hörselundersökning med godkänt resultat för att vara lämplig för yrkesrollen och fylla i en hälsodeklarationsblankett. (Blanketten hittar du i högerspalten på denna sida). Läkar- och optikerundersökningen bokar och bekostar du själv hos exempelvis din vårdcentral.

Urval
    Har du ovan behörighet går du vidare i antagningsprocessen genom urval. Urvalsgrunden är betyg. Urvalsvärdet räknas som aritmetiskt medelvärde av betyg i matematik 1 och svenska 1. När två eller flera sökande har samma meritvärde används lottning som skiljekriterium.

Ledningsgruppen

Varje Yh-utbildning har en ledningsgrupp med syfte att:
    • se till att utbildningen genomförs enligt tillämpliga lagar och förordningar
    • anta sökande till utbildningen
    • pröva frågor om tillgodoräknande
    • utfärda examens- och utbildningsbevis
    • bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete
    Ledningsgruppen består av:
    • Jan-Olof Jönsson, Trafikverket
    • Bengt Jönsson, Trafikverket (adjungerad)
    • Jonatan Karlsson, Studeranderepresentant
    • Erik Hellberg, NRC Group
    • Mathias Jostvik, Ängelholms kommun
    • Patrik Kriborg, Infranord
    • Cecilia Lycke, Omexom
    • Torbjörn Uddberg, Strukton
    • Mickael Oskarsson, Bombardier

Har du specifika frågor om utbildningen kontakta vår Yh-samordnare Jan-Olof Jönsson
    E-post: jan-olof.jonsson@trafikverket.se

Viktiga datum

Ansökningsperiod
    1 februari - 31 maj

23 augusti 2021

27 maj 2022

ANSÖKAN STÄNGD
    Blivande signaltekniker Johannes Fredriksson

”Om man, som jag, är intresserad av att arbeta med nya uppgifter och hitta nya lösningar så är det här ett toppenjobb. Signalteknik är ett stort område så jag kommer hela tiden få lära mig nya saker.
    /Johannes Fredriksson, blivande signaltekniker

HÄLSOKRAV